Nieuws

Nieuws

Een veelkoppige delegatie van de PVDA stapte mee op in de 1 mei-stoet in het centrum van Mechelen. Op de aansluitende receptie van de partij gaf woordvoerder Dirk Tuypens deze toespraak.

Nieuws

Bij multinational Mondelez werd maandag 27 maart het werk neergelegd. De Mechelse PVDA ging de stakers haar steun betuigen. 

Mondelez is een grote voedselmultinational die verschillende bekende merken groepeert, zoals Côte d'Or, LU, TUC, Prince en Carte Noire. Het bedrijf boekt jaarlijks miljarden euros winst. Maar voor de aandeelhouders is het nooit genoeg. Rationaliseren dan maar. Dat betekent in grote lijnen hetzelfde werk doen met minder mensen. Gevolg: ontslagen en toenemende werkdruk. 

Nieuws

Heuglijk nieuws vorige week voor de Mechelse Djellza. Vorig jaar wilde Dienst Vreemdelingenzaken haar nog onverbiddellijk naar Kosovo sturen, ook al is ze al haar hele leven in België. Maar nu liggen de kaarten anders. Djellza heeft papieren gekregen, althans voor een jaar. Haar verblijfsvergunning kan later nog verlengd worden. Aan het Mechelse stadsbestuur is deze evolutie alvast niet te danken. In deze pijnlijke zaak liet geen enkele meerderheidspartij zich horen.

Nieuws

Op vrijdag 27 januari hield de Mechelse PVDA-afdeling haar nieuwjaarsreceptie. Dit is de integrale speech van Mechels woordvoerder Dirk Tuypens.

Nieuws

Er werd zaterdag in Mechelen een bijzondere voetbalwedstrijd gespeeld. Zaalvoetbal, met aan de ene kant een ploeg van Mechelse politici en aan de andere kant een ploeg van vluchtelingen, bewoners van het tijdelijke opvangcentrum aan de Nekkerhal. Een vriendschappelijke wedstrijd, glorieus gewonnen door het vluchtelingenteam. Voetbaltalent in overvloed.

Dirk Tuypens

Nieuws

Op 1 oktober start in Mechelen een proefproject rond kinderopvang voor kansarme ouders. In het Pidpa-gebouw in de Caputsteenstraat zullen zo’n 15 plaatsen worden gecreëerd. Klinkt heel nobel, maar of dit initiatief ook iets wezenlijks zal bijdragen tot het wegwerken van het nijpende tekort aan opvangplaatsen, is erg twijfelachtig.

Nieuws

Vorige maand verschenen in de pers berichten over een racismecultuur bij de Mechelse politie. Politiemensen van allochtone origine worden moeilijk aanvaard, krijgen te maken met systematische tegenwerking en pesterijen. Maar deze racismecultuur is niet alleen een intern probleem. Ook Mechelse burgers met een migratie-achtergrond worden al te vaak geconfronteerd met ongeoorloofd politie-optreden. Daarover getuigt Youssef Siraj, die begin april door twee agenten nodeloos hardhandig werd aangepakt.

Nieuws

Lucien Van Espen was in 2012 bij de gemeenteraadsverkiezingen lijstduwer voor de PVDA in Mechelen. In 2013 publiceerde hij bij uitgeverij EPO een boek over zijn ervaringen in de Tweede Wereldoorlog en zijn bewogen carrière als vakbondsmilitant. Ter gelegenheid van 1 mei schreef Lucien deze tekst.

Nieuws

Op maandag 21 maart ging in Mechelen de winteropvang voor dak- en thuislozen dicht. Een gelegenheid voor PVDA-Mechelen om het toenemende probleem van dak- en thuisloosheid opnieuw aan te kaarten. We schreven een open brief aan stadsbestuur en gemeenteraad. Als statement sliepen we van maandag op dinsdag buiten voor het stadhuis.

Nieuws

Op vrijdag 29 januari hield de Mechelse afdeling van de PVDA haar nieuwjaarsreceptie. Peter Mertens en Dirk Tuypens spraken het publiek toe. Er was muziek uit Syrië, Piaza bracht onvergetelijke evergreens en uit de keuken werden de heerlijkste hapjes geserveerd. Hieronder leest u de integrale toespraak van Dirk Tuypens.

Pagina's