Nieuws

Nieuws

Er werd zaterdag in Mechelen een bijzondere voetbalwedstrijd gespeeld. Zaalvoetbal, met aan de ene kant een ploeg van Mechelse politici en aan de andere kant een ploeg van vluchtelingen, bewoners van het tijdelijke opvangcentrum aan de Nekkerhal. Een vriendschappelijke wedstrijd, glorieus gewonnen door het vluchtelingenteam. Voetbaltalent in overvloed.

Dirk Tuypens

Nieuws

Op 1 oktober start in Mechelen een proefproject rond kinderopvang voor kansarme ouders. In het Pidpa-gebouw in de Caputsteenstraat zullen zo’n 15 plaatsen worden gecreëerd. Klinkt heel nobel, maar of dit initiatief ook iets wezenlijks zal bijdragen tot het wegwerken van het nijpende tekort aan opvangplaatsen, is erg twijfelachtig.

Nieuws

Vorige maand verschenen in de pers berichten over een racismecultuur bij de Mechelse politie. Politiemensen van allochtone origine worden moeilijk aanvaard, krijgen te maken met systematische tegenwerking en pesterijen. Maar deze racismecultuur is niet alleen een intern probleem. Ook Mechelse burgers met een migratie-achtergrond worden al te vaak geconfronteerd met ongeoorloofd politie-optreden. Daarover getuigt Youssef Siraj, die begin april door twee agenten nodeloos hardhandig werd aangepakt.

Nieuws

Lucien Van Espen was in 2012 bij de gemeenteraadsverkiezingen lijstduwer voor de PVDA in Mechelen. In 2013 publiceerde hij bij uitgeverij EPO een boek over zijn ervaringen in de Tweede Wereldoorlog en zijn bewogen carrière als vakbondsmilitant. Ter gelegenheid van 1 mei schreef Lucien deze tekst.

Nieuws

Op maandag 21 maart ging in Mechelen de winteropvang voor dak- en thuislozen dicht. Een gelegenheid voor PVDA-Mechelen om het toenemende probleem van dak- en thuisloosheid opnieuw aan te kaarten. We schreven een open brief aan stadsbestuur en gemeenteraad. Als statement sliepen we van maandag op dinsdag buiten voor het stadhuis.

Nieuws

Op vrijdag 29 januari hield de Mechelse afdeling van de PVDA haar nieuwjaarsreceptie. Peter Mertens en Dirk Tuypens spraken het publiek toe. Er was muziek uit Syrië, Piaza bracht onvergetelijke evergreens en uit de keuken werden de heerlijkste hapjes geserveerd. Hieronder leest u de integrale toespraak van Dirk Tuypens.

Nieuws

2016. Het begin van een nieuw jaar is traditioneel de gelegenheid om te kijken waar we staan, wat de voorbije twaalf maanden gebracht hebben, en waar we in de komende tijd naartoe willen. In heel het land organiseert de PVDA daarom haar nieuwjaarsrecepties. Een uitstekende gelegenheid voor leden en sympathisanten om elkaar te ontmoeten en het glas te heffen op een strijd- en vruchtbare samenwerking.

Ook in Mechelen organiseren we een receptie. We doen dat op vrijdag 29 januari in zaal Olivetenhof, Olivetenvest 32 in Mechelen. We verwelkomen u daar graag vanaf 19 uur. 

Nieuws

Onlangs stelde Bart Somers in het Vlaams Parlement dat de politie in zijn stad controles moet kunnen uitoefenen bij salafistische moslims die hun kinderen thuisonderwijs geven. Dirk Tuypens dient hem van antwoord.

Nieuws

De stad Mechelen kondigt aan dat ze 200 vluchtelingen gaat opvangen. Daarnaast wordt bijna twee miljoen euro vrijgemaakt om de integratie van erkende vluchtelingen te bevorderen. Een onverwacht initiatief dat terecht veel bijval oogst. Maar bij deze verrassende grootmoedigheid mogen toch wel een paar kanttekeningen geplaatst worden.

Nieuws

Bijzondere actie gisteren op de Mechelse Grote Markt. Voor het stadhuis verzamelden vrouwen en kinderen van brandweermannen uit de zone Rivierenland met een open brief aan burgemeester Bart Somers. Ze wijzen hem op de nefaste gevolgen van de komende wijzigingen in het werkregime bij de brandweer.

Pagina's