Waar is mijn bushalte?

De ontwikkeling van de nieuwe vervoersregio’s was in de voorbije jaren altijd gehuld in een sfeer van onduidelijkheid en geheimhouding. Elke vraag naar concrete plannen en gevolgen, kreeg steevast hetzelfde antwoord: “We weten het niet, niemand kan daar iets over zeggen.” Ondertussen weten we waarom: 305 van de 1301 haltes zullen in de Mechelse vervoersregio volledig verdwijnen.

Nu de vervoersregio’s bijna realiteit worden, komt er klaarheid en zo wordt duidelijk waarom deze operatie in stilzwijgendheid moest baden. Uit het antwoord op een schriftelijke vraag van Vlaams parlementslid Jos D’Haese (PVDA) blijkt hoeveel bushaltes in de vervoersregio Mechelen zullen verdwijnen. De kaalslag is aanzienlijk. In Mechelen alleen al verdwijnen netto 50 haltes. Puurs-Sint-Amands en Heist-op-den-Berg worden ook zwaar getroffen met respectievelijk 57 en 53 haltes die verdwijnen. De volledige cijfers kan je vinden onder de reportage van RTV.

Tijdens de persmededeling getuigden Roger en Dominique hoe belangrijk bushaltes zijn voor hun mobiliteit. Maar we hoorden ook verhalen van mensen die tijdens de actie niet aanwezig konden zijn. De bus wordt immers ook gebruikt om naar school of werk te gaan. Stuur ook jouw verhaal naar [email protected].

Behalve de kaalslag die er zit aan te komen en waarvan men de details nog altijd niet wil prijsgeven, heeft het stadsbestuur hier een gigantische kans op inspraak en participatie laten liggen. Er was wel een klankbordgroep met diverse betrokkenen maar die hebben ook nooit inspraak gehad over het definitieve vervoersplan. In andere regio's (bv. Gent) organiseerde de stad een publiek debat over het plan en werd het uiteindelijk voorgelegd aan de gemeenteraad. In Mechelen keurde het schepencollege het plan al goed nog vóór het overleg met de betrokkenen.

Maar het is nog niet te laat. Als het verzet groeit kunnen we de zaak keren. Heb je interesse om mee het verzet tegen de plannen te steunen. Laat het weten via e-mail aan [email protected] of via deze link.

Update juni: ook de lijst met bushaltes is bekend op vraag van Dirk Tuypens. Je kan ze hier vinden of bekijk het kaartje onder de tabel. Lees ook dit artikel over het mobiliteitsbeleid van de Vlaamse regering.

 

Klik op de kaart om ze te vergroten.

Legende:

Verdwijnen
Komen erbij
Worden verplaatst

Persresultaten