Regenboogstad
Gelijkheid, respect, en solidariteit zijn kernwaarden voor PVDA Mechelen. Niemand mag slachtoffer zijn van discriminatie of geweld. Van waar je ook komt, van wie je ook houdt of wie je ook bent, je bent welkom in de diverse samenleving die onze stad zo rijk maakt. De strijd van de LGBTI+ beweging (lesbische, gay/homoseksuele, biseksuele, transgender en intersekse personen) heeft al voor veel vooruitgang gezorgd. Maar discriminatie komt nog steeds voor in allerlei vormen. Verworven rechten liggen opnieuw onder vuur, vooral uit (extreem-)rechtse hoek. Wij verzetten ons tegen elke tactiek van verdeel-en-heers en kiezen voor eenheid. Mechelen kent verschillende organisaties voor LGBTI+-personen, die al jaren opkomen voor gelijke rechten en algemene aanvaarding. Door deze organisaties te ondersteunen in hun samenwerking met alle actoren in de samenleving – scholen, stadsdiensten, andere sociaal-culturele organisaties... – werken we aan een stad met plaats voor alle kleuren van de regenboog.
Meer achtergrondinformatie
De mensheid is een diverse soort. We komen voor in alle vormen, kleuren en maten. Ook op vlak van liefde, seks en identiteit zijn we niet allemaal hetzelfde. Gelukkig maar! In onze stad is iedereen thuis, van wie je ook houdt of hoe je je ook voelt. In onze Mechelse samenleving zijn er duizenden mensen die verliefd worden op hetzelfde geslacht of zich niet thuis voelen in hun lichaam.
De ‘homobeweging’ van vroeger is uitgegroeid tot een brede en diverse emancipatiebeweging. In navolging van de meeste middenveldorganisaties, kiezen wij er in dit standpunt voor om het letterwoord ‘LGBTI+’ te gebruiken als verzamelterm. Dat staat voor Lesbisch, Gay/Homo, Biseksueel, Transgender en Intersekse. De ‘+’ geeft aan dat we verwijzen naar de hele gemeenschap en partners, ook als hun ‘letter’ niet expliciet vermeld staat.
Na een halve eeuw strijd van de LGBTI+ beweging is er veel veranderd. Vooral de afgelopen tien jaar is de mentaliteit snel geëvolueerd, onder meer dankzij de sociale media die jongeren toelaten om zichzelf uit te drukken en te herkennen in anderen. Maar eeuwenoude culturele tradities doven maar langzaamaan uit, en LGBTI+ personen zijn nog vaak het onderwerp van discriminatie. De laatste jaren zien we bijvoorbeeld toenemende haat tegen transgender personen vanuit extreemrechtse hoek. Of we zien hoe rechtse partijen de LGBTI+ gemeenschap proberen uit te spelen tegen de moslimgemeenschap. Of de oude generaties tegen de jongeren.
De PVDA verzet zich tegen deze verdeel-en-heers tactieken. Wij kiezen voor eenheid en solidariteit. Waarden als gelijkheid en respect voor elk individu zitten in ons DNA.
Wat wij willen
Eén. Discriminatie wegwerken en inclusiviteit bevorderen
- We werken met praktijktesten om discriminatie op de arbeidsmarkt of woningmarkt op te sporen.
- We geven administratief personeel opleiding voor een optimale en respectvolle omgang met LGBTI+ personen conform de geldende wetten.
- We maken sneltesten en preventieve geneesmiddelen tegen HIV zoals PrEP gratis voor iedereen.
- We zorgen ervoor dat onze Mechelse woonzorgcentra actief werken rond LGBTI+ inclusie, zodat iedereen zich thuis voelt.
Meer achtergrondinformatie
Om discriminatie in al haar vormen te stoppen, moet ze bestraft kunnen worden. Er is een antidiscriminatiewetgeving, maar als de overheid discriminatie niet opspoort, blijven deze wetten dode letter. Met praktijktesten brengen we daar verandering in, en zolang dit onvoldoende vanuit de overheid gebeurt kunnen we in eigen stad alvast het goede voorbeeld geven door zelf testen uit te voeren op de arbeidsmarkt en woningmarkt.
In het algemeen geldt dat administratief personeel, dat in contact staat met het publiek, meer over de thematiek gesensibiliseerd moet worden. Al te dikwijls worden LGBTI+ personen geconfronteerd met gênante, indiscrete of stigmatiserende vragen: bij het erkennen van het kind van een vrouwelijk koppel, bij de procedure die een transgender persoon moet doorlopen, bij een klacht tegen homofobe agressie, … De vorming van politiepersoneel verdient bijzondere aandacht. Nog al te vaak is er sprake van tactloze of indiscrete behandeling van slachtoffers, van ongepaste vragen, van onderschatting van de bezwarende omstandigheden van de agressie en soms zelfs van het in vraag stellen van die agressie. We nemen het initiatief om met de leiding van de politie te bekijken hoe dit verbeterd kan worden. Dit kan ook het probleem van handelingsverlegenheid wegnemen: medewerkers die het goed voorhebben maar niet goed weten hoe ze met specifieke doelgroepen moeten omgaan en daardoor dichtklappen of fouten maken.
LGBTI+ personen, en homoseksuele mannen in het bijzonder, zijn de grootste slachtoffers van HIV. Al kunnen behandelingen de effecten van de ziekte binnen de perken houden, toch blijft de ziekte ongeneeslijk en dodelijk. In het eerste decennium van de HIV-epidemie heeft de LGBTI+ beweging moeten strijden tegen het stigma. Ze heeft de overheid moeten aanzetten maatregelen te nemen en te voorzien in betaalbare behandelingen. Het was een gevecht tegen de farmaceutische industrie en de overheid met als inzet: planmatig aids bestrijden. Daar kwam een strategie van preventie en zorgverlening uit. Maar deze botst op haar grenzen: de epidemie wordt niet verder teruggedrongen.
Toch zijn er nieuwe middelen. PrEP, een preventieve behandeling, is daar één van. Er zijn nu ook snelle screenings beschikbaar. Maar die zijn nog te weinig verspreid en worden ook niet terugbetaald, hoewel je er HIV snel mee kan opsporen. Dat is belangrijk want veel besmettingen zijn te wijten aan het feit dat de drager van het virus niet weet dat hij of zij drager is. In België hebben we elf erkende multidisciplinaire hiv-referentiecentra (HRC’s). Die geven informatie, advies, ondersteuning en begeleiding over HIV en seksueel overdraagbare aandoeningen; en in enkele van deze centra kun je ook terecht voor medische begeleiding. Maar in Mechelen en omgeving hebben we geen HRC. Dat willen wij rechttrekken.
We hebben in onze stad een centrum nodig dat HIV-tests en screenings kan uitvoeren, informatie kan verstrekken en de Mechelaars die een PrEP-behandeling willen starten kan begeleiden. Bovendien willen we dat dit gratis gebeurt. We moeten bekijken met de Mechelse gezondheidsinstellingen hoe dat in praktijk kan worden gedaan. We willen de HIV-preventiecampagnes bovendien intensiever voeren: het is belangrijk dat alle middelen en campagnes tegen de verspreiding van HIV ook beschikbaar en toegankelijk zijn voor vrouwen en mensen buiten het LGBTI+ netwerk.
Ook voor oudere LGBTI+ personen is aandacht vereist. Vaak zijn de voorzieningen waar zij mee in contact komen nog lang niet mee met de tijd. We zorgen ervoor dat onze Mechelse rust- en verzorgingstehuizen toegankelijk zijn voor een LGBTI+ publiek en leiden het personeel op in de thematiek. Het is onaanvaardbaar dat LGBTI+ personen zich op hun oude dag verplicht voelen om weer ‘in de kast te kruipen’.
Twee. Een sterk Mechels middenveld als basis voor emancipatie
- We verhogen de structurele steun aan de verschillende Mechelse LGBTI+ verenigingen. Zo maken we langetermijnprojecten mogelijk die beter aansluiten bij de noden op het terrein.
- We betrekken Mechelse LGBTI+ verenigingen bij beleidsbeslissingen die hen aanbelangen. Hun expertise is van onschatbare waarde.
- We beschermen de onafhankelijkheid en kritische rol van het middenveld.
Meer achtergrondinformatie
Heel wat van onze rechten zijn het resultaat van de strijd van sociale bewegingen, minderheidsgroepen en onderdrukte of uitgebuite groepen. De middenveldorganisaties vormen de ruggengraat van deze democratische en emancipatorische strijd. De Mechelse LGBTI+ verenigingen hebben de ervaringen en de contacten om het verschil te maken in het gevecht tegen discriminatie en voor gelijkheid, en voor het bouwen van een warme gemeenschap waar elke LGBTI+ persoon hun plekje vindt. We betrekken hen dan ook structureel bij elke beleidsbeslissing die hen aanbelangt.
We willen het middenveld structureel ondersteunen en herfinancieren. We hebben langetermijninitiatieven nodig om in de diepte te kunnen werken; en om de Mechelse LGBTI+ gemeenschap het aanbod te kunnen bieden dat ze verdient.
Sommigen willen een loyaal en volgzaam middenveld, als verlengstuk of prestigeproject van het college van burgemeester en schepenen. We zullen er alles aan doen om de onafhankelijkheid ervan te garanderen en het vrij te laten om een kritische stem te laten horen.
Drie. Geweld en haat bestrijden en voorkomen
- We roepen geweld op straat, aanrandingen en pesterijen een halt toe.
- We helpen slachtoffers van geweld, discriminatie en haatmisdrijven met waardige opvang en psychologische hulp. We verkleinen de drempel om klacht neer te leggen.
- We besteden aandacht aan pesten op school en bieden vorming aan directies en leerkrachten.
Meer achtergrondinformatie
Op wettelijk vlak heeft de strijd van de LGBTI+ beweging al heel wat successen geboekt in ons land. Discriminatie op basis van gender of seksuele voorkeur is verboden. Homofobe of transfobe drijfveren (=haat jegens homo/transgender personen) worden beschouwd als een bezwarend motief bij elk misdrijf en leiden dus tot een zwaardere straf. Er zijn ook meldpunten voor homofobe of transfobe incidenten, zowel bij de politie als bij mensenrechteninstituten zoals Unia. Toch is er in de praktijk nog altijd een verschil tussen de letter van de wet en wat zich werkelijk afspeelt. Volgens het meest recente rapport van Unia was haat tegen LGBTI+ personen het op één na meest voorkomende motief voor haatmisdrijven in 2022, na racisme. In bijna de helft van de gevallen ging het over haatmisdrijven met fysiek geweld. De cijfers zijn helaas in stijgende lijn en men gaat bovendien uit van een grote onderrapportering.
De eerste as waar we op werken, is sensibilisering en preventie. Dat gebeurt via gerichte en aangepaste campagnes in de media, het sport- en verenigingsleven, het onderwijs, op de werkvloer en online.
Voor slachtoffers is de drempel naar hulpverlening vaak nog altijd groot. Een vereenvoudiging van de klachtenprocedure kan daarbij al deels soelaas bieden. Daarom installeren we in de stad een laagdrempelig meldpunt voor alle vormen van discriminatie. Dat brengt het dossier met hun toestemming naar de bevoegde instanties. We garanderen gratis slachtofferhulp in de vorm van psychologische begeleiding, We houden slachtoffers op de hoogte van wat er met hun klacht gebeurt. We informeren de LGBTI+ gemeenschap beter over de verschillende meldpunten en klachtenprocedures. Ten slotte communiceren we openlijk over de sensibiliseringsopleidingen die diensten volgen om de stap naar hulpverlening te verkleinen.
Pesterijen en andere vormen van discriminatie op school zijn nog altijd dagelijkse kost. Dat zorgt enerzijds voor kwetsbaarheid of zelfs mentale problemen bij LGBTI+ jongeren en anderzijds geeft het kinderen en jongeren de boodschap mee dat haatdragende ideeën en praktijken tegenover LGBTI+ personen ‘normaal’ zijn. Vandaar het belang om van jongs af aan in te zetten op preventie en sensibilisering. Dat begint bij opleiding voor de Mechelse directies en leerkrachten in samenwerking met middenveldorganisaties die zich in het werken aan een school zonder discriminatie bekwaamd hebben. Op deze manier kunnen onze scholen elke dag op een gepaste manier omgaan met pestgedrag, haatspraak of polarisatie. De focus ligt hierbij op wederzijds respect.
Dries De Smet van Wel Jong, een Vlaamse LGBTI+ organisatie voor jongeren, pleit voor begrip en empathie in de twee richtingen: “Mensen die lgbtq-personen verbaal of fysiek aanvallen, doen dat in veel gevallen omdat ze geen ander legitiem kanaal vinden om zich beter te voelen en zichzelf te bewijzen. Natuurlijk zijn er grenzen en mogen lgbtq-personen hun vrijheid niet laten beknotten, maar dat wil niet zeggen dat we ons er niet van bewust moeten zijn dat er dingen zijn waarmee anderen het nog moeilijk hebben. Zolang ze zich niet agressief opstellen, moeten we ook leren aanvaarden dat sommige mensen een andere mening hebben. Alleen dan kunnen we naar elkaar luisteren en stappen vooruit zetten.”