Hulde aan verzetsheldin Eva Fastag en de strijd tegen extreemrechts

“De verzetsmensen van de Tweede Wereldoorlog, wat ze gedaan hebben en de betekenis daarvan, krijgen tot vandaag nog altijd veel te weinig aandacht”, zei PVDA-gemeenteraadslid Dirk Tuypens maandag 25 oktober bij Kazerne Dossin. Met bloemen en een lied, gebracht door Suzette De heyder, bracht de PVDA hulde aan verzetsheldin Eva Fastag. “Om verzetsmensen te gedenken, is er dit jaar nog een bijkomende reden”, zei Tuypens. “24 november is dit jaar immers de trieste 30ste verjaardag van Zwarte Zondag, de eerste electorale doorbraak van extreemrechts.” Een verslag in woord en beeld.

Betaalbaar wonen is in Mechelen duidelijk geen ambitie

“De nieuwe stadswijk Ragheno kan dan wel honderd voetbalvelden groot worden, het aandeel dat voorzien wordt voor mensen met een bescheiden inkomen zal niet veel meer dan een minivoetbalterreintje zijn”, zegt PVDA-gemeenteraadslid Dirk Tuypens. “Het nieuwe stadsdeel zal slechts 5% publieke sociale woningen tellen. Daarnaast moeten ontwikkelaars ook niet meer dan 5% van hun woningen als ‘betaalbare woningen’ op de markt brengen. Voor een volledig nieuw stadsdeel, met 2750 nieuwe woningen, is dat beschamend weinig. Het is bovendien in strijd met het bestuursakkoord.”

Bevraging bushalte De Schijf

Nog niet zo lang geleden werd bushalte 'De Schijf' in de Schijfstraat vernieuwd. Nu behoort hij tot de 50 haltes die in Mechelen geschrapt worden. Een ploegje van PVDA-Mechelen trok tussen 7.30 en 9.00 uur naar de halte en peilde naar de gebruikers van deze halte. Een kort verslag met foto's.

Wijkronde bushaltes Kruisbaan en Heisegemstraat

Op maandag 13 september 2021 maakten we een kleine tocht in de buurt van de bushaltes Kruisbaan en Heisegemstraat in Mechelen-Zuid. Dat leverde interessante gesprekken op met gebruikers en buurtbewoners over het belang van openbaar vervoer en het behoud van deze haltes. Een kort verslag met foto's.

Wierook voor het Mechels armoedebeleid is misplaatst

Het Mechelse stadsbestuur klopt zichzelf andermaal op de borst voor het armoedebeleid. “Compleet misplaatst”, reageert PVDA-gemeenteraadslid Dirk Tuypens. “Er is voor het bestuur geen enkele reden om zichzelf hiervoor te bewieroken. Er is op twintig jaar tijd nauwelijks verbetering.”

BBQ 2021, een verslag

In het laatste weekend van augustus was er onze jaarlijkse BBQ met een jaartje uitstel. Het was een blij weerzien van leden en sympathisanten met een quiz, getuigenissen van helpers in Verviers, een speech van Dirk Tuypens en het afscheid van Marc Vandepitte uit de Mechelse werking. Een fotoreportage met kort verslag.

PVDA Mechelen helpt na overstromingen

Op 21 juli trokken enkele Mechelse leden naar Verviers om te helpen met het opkuisen na de overstromingen. De schade is immens en vele handen zijn nodig om alles op te ruimen en te herstellen. Enkele weken later vertrok er 45 liter soep vanuit Mechelen voor de vele slachtoffers die in verwoeste huizen leven en zich moeten behelpen zonder keuken of zonder gasaansluiting. Hier een kort verslag met foto's.

Wijkronde geschrapte bushaltes in Kauwendaal

Op zaterdag 14 augustus trok een ploegje van PVDA Mechelen door de wijk Kauwendaal om te zien en horen welke ravage de nieuwe vervoersplannen kunnen aanrichten voor deze wijk. De nieuwe plannen van De Lijn en de Vlaamse regering konden op weinig bijval rekenen. Een kort verslag met foto's.

Actie we are one eerste wedstrijd

‘We are one’ is een sterk signaal voor de eenheid van ons land. Wij laten ons niet uit elkaar spelen. Samen staan we sterker. Wij, die het land doen draaien, elke dag opnieuw. Wij zijn één. Nous sommes un.

Mechelen solidair met Palestina

Een succesvolle actie van Intal, Redfox, Comac en vele andere organisaties, zaterdag 29 mei 2021 op de Mechelse Veemarkt. Een hart onder de riem van de fel belaagde Palestijnen. Een oproep om de kolonisatie en apartheid te stoppen en te werken aan de duurzame vrede. Met dank aan Nadia Charradi en Sara van Rompaey voor het initiatief.