PVDA wil brede, ontradende campagne rond vapen bij jongeren

“Scholen, ouders en experten maken zich grote zorgen over het toenemende gebruik van e-sigaretten door jongeren. Zelfs in de lagere scholen wordt al gebruik vastgesteld. Onze schoolgaande jongeren zijn speelbal van een gewetenloze industrie die hen bewust verslavende en schadelijke producten opdringt. Dat kunnen we niet aanvaarden. Er is veel wetgevend werk nodig, maar ook het lokaal bestuur kan hier een rol spelen. We vragen de stad om een sensibiliserende en ontradende campagne op te zetten.” Dat zegt PVDA-gemeenteraadslid Dirk Tuypens.

Ottertrotter schrappen is een pijnlijke vergissing

“Ottertrotter verplaatsen van Tivoli naar de Kruidtuin was vorig jaar een eerste serieuze misser, het festival schrappen is zonder meer een pijnlijke vergissing”, reageert PVDA-gemeenteraadslid Dirk Tuypens op het nieuws dat Mechelen Feest het intercultureel festival Ottertrotter geschrapt heeft. “Mechelen verliest zo een festival dat 27 jaar lang niet alleen noodzakelijk maar ook succesvol was. Ik hoop dat Mechelen Feest op deze onzalige beslissing terugkomt.”

Mechelaars verdienen een beter Openbaar Vervoersplan

“Het wordt de hoogste tijd dat het stadsbestuur op tafel slaat voor een beter openbaar vervoer in de vervoersregio Mechelen”, zegt PVDA-gemeenteraadslid Dirk Tuypens. “De gefaseerde uitrol van het nieuwe Openbaar Vervoersplan, aangekondigd door Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld), brengt geen enkele duidelijkheid. Integendeel, reizigersorganisaties en mobiliteitsexperten vrezen complete chaos en vervoersarmoede. Tijd voor een beter plan.”

Opwaarts in 2023 - Nieuwjaarsreceptie

Met meer dan honderd aanwezigen zette PVDA Mechelen het nieuwe jaar strijdbaar in. Naast de traditionele nieuwjaarstoespraak van gemeenteraadslid Dirk Tuypens, waren er ook toespraken van kersvers provinciaal voorzitter Anne Delespaul en Vlaams parlementslid Jos D'Haese. Laurissa De Wit stelde de Redfox-werking in Mechelen voor en vzw De Keeting werd gefeliciteerd voor hun jarenlange inzet voor mensen in armoede. Pianist Lieven Laureys voorzag de avond van een muzikale noot. Lees hier meer en bekijk de foto's.

Franken Teut herfst-winter 2022

De Franken Teut, ons stadsmagazine, is vers van de pers afgeleverd en we zagen dat het goed is. 30.000 magazines worden de komende weken in de brievenbussen gestoken door tientallen vrijwilligers. Kijk hier verder en laat ons iets weten als je wil helpen.

Algemene staking 9 november 2022

Blokkeer de prijzen, niet de lonen. Ook in Mechelen en Sint-Katelijne Waver stuurde de werkende klasse op woensdag 9 november een duidelijke boodschap. Wij eisen een blokkering van de energieprijzen en de vrijheid om te onderhandelen over loonsverhogingen. We luisterden naar mensen uit de transportsector, het onderwijs, de zorg, het spoor, nutsbedrijven, De Lijn, maatwerkbedrijven, ... Waarom deze actie?

Boekvoorstelling: We Are One

Impressies van een boeiende avond over het belang van de eenheid van België. Auteur David Pestieau was helder: "Als we de kathedraal van de sociale zekerheid willen houden en versterken, als we oplossingen willen voor de klimaatcrisis, als we een samenleving willen met respect voor diversiteit dan is die eenheid cruciaal." Bekijk hier de foto's.  

Plopsaqua: tijd om andere pistes te bewandelen

“Nu de provincie en Agentschap Natuur en Bos voor de tweede keer een negatief advies hebben gegeven voor Plopsaqua, is het tijd dat de stad de plannen voor het pretpark opbergt”, zegt PVDA-gemeenteraadslid Dirk Tuypens. “Het is nu echt wel duidelijk dat die plannen niet deugen. Tijd om andere pistes te bewandelen.”

Vesten: Mechelen heeft dringend nood aan meer en gratis openbaar vervoer

Eerst doen, het draagvlak volgt achteraf wel. Dat is de aanpak van het Mechels stadsbestuur met de herinrichting van de Vesten. En het openbaar vervoer wordt op Vlaams niveau verder kapot bespaard met medewerking van titelvoerend burgemeester Bart Somers. Dit moet anders en kan veel beter.

Genoeg is genoeg

Eind augustus hielden we naar jaarlijkse gewoonte onze BBQ. Rudy Sohier kwam vertellen over de situatie in de Vesdervallei. Ruim één jaar na de ramp zijn de problemen nog lang niet van de baan. De opbrengst van het dessertenbuffet was ten voordele van het steunfonds voor het herstel na de brand in de Cubaanse haven Matanzas. Gemeenteraadslid Dirk Tuypens wees er in zijn toespraak op dat het ene feestje het andere niet is en voorspelde dat de 'moeilijke winters' heel verschillend zullen zijn voor de aandeelhouders van energiebedrijven en de bevolking met een gewoon inkomen. Lees hieronder de volledige speech en bekijk de foto's.