3 jaar PVDA in Mechelse gemeenteraad - verslag

Op 8 juni organiseerde we een avond, waar ons gemeenteraadslid Dirk Tuypens een uiteenzetting bracht over de voorbije 3 jaar in de gemeenteraad.

Ophaling van huisvuil is geen verwennerij

“We betalen in Mechelen elk jaar een afvaltaks van 43 euro en hebben in onze stad de duurste vuilniszakken van het land. En dan komt Koen Anciaux, voorzitter van Ivarem, doodleuk vertellen dat we verwend worden en de ophaling van huisvuil wel wat minder kan. Compleet absurd.” Dat zegt PVDA-gemeenteraadslid Dirk Tuypens nadat afvalverwerker Ivarem aankondigde dat een aantal vervangophalingen in Mechelen en omliggende gemeenten geschrapt worden.

Het haatverhaal van Vlaams Belang heeft geen plaats in publieke gebouwen van de stad

Op 18 juni stelt Filip Dewinter (Vlaams Belang) in Mechelen zijn boek Omvolking voor. De presentatie gaat door in zaal Mandela van de openbare bibliotheek. “Onbegrijpelijk dat de stad hiervoor ruimte ter beschikking stelt”, reageert PVDA-gemeenteraadslid Dirk Tuypens.

Rode zaterdag 21 mei

Op zaterdag 21 mei trokken heel wat PVDA-werkingen over het hele land de straat op om aandacht te vragen voor de torenhoge brandstofprijzen en om onze eis voor een prijsblokkering te versterken. Bekijk hier het RTV-verslag en de foto's van de actie in Mechelen.

1 mei 2022: Blokkeer de prijzen

'Blokkeer de prijzen, niet onze lonen', klonk het gisteren luid tijdens de 1 mei optocht, tussen 'Bella Ciao' en 'De Internationale' door. Bekijk hier de fotoreportage.

Mechelen heeft nood aan meer publieke kinderopvang

“Al jaren verkondigt het Mechels stadsbestuur dat er in onze stad geen enkel probleem zou zijn met kinderopvang. Keer op keer wordt herhaald dat er meer dan genoeg plaatsen beschikbaar zijn. Sterker nog, er zou zelfs ruim overschot zijn. Vandaag zien we een compleet andere realiteit. Nergens in Vlaanderen is er meer nood aan bijkomende kinderopvang dan in Mechelen. Dat blijkt uit cijfers van het departement Opgroeien die we vrijdag 29 april in de pers konden lezen. Hoog tijd voor investeringen in standvastige publieke kinderopvang.” Dat zegt gemeenteraadslid Dirk Tuypens.

Fusieplannen in de koelkast

De Mechelse fusieplannen zitten door massale druk van de inwoners van Boortmeerbeek in de koelkast. Een sterk voorbeeld van achterkamerpolitiek werd teruggedrongen. In tegenstelling tot het Mechels stadsbestuur vond PVDA Mechelen inspraak wel essentieel. Bekijk de reactie Dirk Tuypens op RTV en lees hier meer.

Teken bezwaar aan tegen Plopsaqua

Het privé-project van Plopsa en het Mechels stadsbestuur om het gemeentelijk zwembad Geerdegemvaart te vervangen door een zwemparadijs ten koste van belangrijke natuur in het Zennebeemdebos treedt in een volgende fase. Er is namelijk een aanvraag tot een omgevingsvergunning ingediend. Deze kan momenteel ingekeken worden en er kunnen bezwaarschriften ingediend worden. Een bezwaar kan nog ingediend worden tot en met 28 april 2022. Hieronder vind je een voorbeeld en alle informatie hoe je dat kan doen.

Toeteractie voor lagere brandstofprijzen

Zaterdagochtend 2 april 2022 voerden we een toeteractie voor lagere brandstofprijzen op het Kardinaal Mercierplein. Bekijk hier de foto's.

De Garage sluiten is een pijnlijke vergissing

“Met het sluiten van De Garage wordt letterlijk en figuurlijk een venster op de hedendaagse kunst verduisterd”, zo reageert gemeenteraadslid Dirk Tuypens op het nieuws dat het kunsthuis De Garage gesloten zal worden. “Dit is echt een vergissing van formaat. Culturele vrijplaatsen als De Garage worden in Vlaanderen steeds schaarser. Nochtans bewijst De Garage al jarenlang hoe belangrijk zo’n vrijplaats is. Dat het Mechels stadsbestuur daar een streep doortrekt, is bijzonder pijnlijk.”