Sportieve en recreatieve stad
Sport is een onmisbaar deel van ons leven. Sport emancipeert. Sport brengt mensen samen, helpt ons te ontspannen en verbetert onze lichamelijke en mentale gezondheid. Het is belangrijk om elke sport voor iedereen toegankelijk te maken. Sportfaciliteiten moeten worden beschouwd als basisvoorzieningen. In Mechelen willen we investeren in een sportbeleid dat voorzieningen toegankelijk maakt voor iedereen en teamspirit, betrokkenheid en solidariteit aanmoedigt.
Meer achtergrondinformatie
Sport is een basisrecht en draagt bij tot een solidaire samenleving. Wij streven daarom naar een beleid dat sport echt populair maakt. Dat wil zeggen: toegankelijk en betaalbaar voor iedereen.
Wat wij willen
Een. Investeren in sportinfrastructuur en sportverenigingen
- We zorgen voor een adequaat aanbod aan sportinfrastructuur dat beantwoordt aan de behoeften van alle sportclubs en individuele sporters.
- De publieke toegankelijkheid van sportinfrastructuur, ook private en schoolinfrastructuur, wordt geoptimaliseerd.
- De bereikbaarheid van sportinfrastructuur wordt verbeterd, er wordt overal voldoende parkeergelegenheid voorzien voor alle vervoersmiddelen.
- Sportclubs en scholen krijgen ondersteuning voor de aanschaf van sportmateriaal.
- Sportclubs krijgen de nodige ondersteuning om te vermijden dat ze ledenstops moeten invoeren.
- We versterken de samenwerking tussen sportclubs, scholen, jeugdbewegingen, de sportraad, Team Sport, …
- In de openbare ruimte voorzien we eenvoudige en uitnodigende toestellen die aanzetten tot bewegen en sporten.
Meer achtergrondinformatie
Elke Mechelaar en elke sportclub heeft recht op een sportzaal, een sportveld en een zwembad in de buurt. Dat is namelijk de basisvoorwaarde voor het ontwikkelen van een sportactiviteit. Investeren in de nodige infrastructuur moet dan ook een prioriteit blijven.
Veel sportclubs zien zich nu gedwongen om een wachtlijst te hanteren. Om de druk te verminderen moet ook het lokale bestuur investeren in extra sportvelden en, in samenwerking met het maatschappelijk middenveld, nieuwe clubs oprichten.
Er moet blijvend ingezet worden op de publieke toegankelijkheid van alle sportinfrastructuur in de stad, ook private infrastructuur en die van scholen. Sportzalen van scholen kunnen buiten de schooluren ter beschikking worden gesteld aan clubs en individuele sporters. Er is hier in Mechelen nog ruimte voor verbetering.
De samenwerking tussen alle actoren op sportief terrein moet aangemoedigd en ondersteund worden. Communicatie tussen al deze actoren, adviesverlening, uitwisseling van informatie en kennis zijn daarbij cruciaal.
Twee. Zorgen voor meer publiek zwemwater
- We investeren in een publiek stedelijk zwembad.
- We creëren meer zwemplekken in open lucht, die gratis toegankelijk zijn.
- We garanderen dat scholen voldoende zwemlessen kunnen inplannen voor alle leerlingen.
Meer achtergrondinformatie
Er is in Mechelen te weinig zwemwater, zowel overdekt als in open lucht, om alle clubs en alle recreatieve zwemmers voldoende ruimte te bieden. De twee zwembaden die Mechelen momenteel telt, volstaan niet om alle watersporten voldoende te faciliteren. De zwemgelegenheid in het Keerdok is een aanwinst, maar moet meer navolging krijgen.
Mechelen heeft dringend nood aan een nieuw en modern publiek zwembad. Dat het stadsbestuur blijft volhouden dat het waterpretpark Plopsaqua hier de beste optie is, is onbegrijpelijk. Het project stuit al zes jaar lang op vergunningsproblemen. Bovendien zal voor dit commerciële pretpark een aanzienlijk deel van het waardevolle Zennebeemdenbos in Mechelen-Zuid moeten verdwijnen. Onaanvaardbaar. De PVDA steunt dan ook volledig het protest van Groene Buffer Mechelen Zuid tegen de plannen van het stadsbestuur en Plopsaqua.
Een stedelijk zwembad moet een publiek beheerde infrastructuur zijn, vrij van commerciële doeleinden. Het publieke beheer is de beste garantie voor toegankelijkheid en betaalbaarheid. De Vlaamse overheid heeft het tekort aan publieke zwembaden onderkend en heeft middelen uitgetrokken om te investeren in nieuwe publieke zwembaden. Steden en gemeenten kunnen daar beroep op doen. Heel wat Vlaamse steden en gemeenten gaan ook een samenwerking aan om met de steun van Vlaanderen een publiek zwembad te bouwen. De PVDA pleit ervoor dat Mechelen die weg volgt. Het nieuwe stedelijke zwembad zou gebouwd kunnen worden op een locatie in de nieuwe wijk Ragheno.
De groeiende vraag naar zwemwater in open lucht is in de voorbije legislatuur beantwoord met een eerste initiatief in het Keerdok. Een stap voorwaarts, maar zeker nog niet voldoende. Er zijn ongetwijfeld nog meer mogelijkheden.
Het Mechels stadsbestuur kijkt graag naar andere Europese steden om inspiratie op te doen voor prestigieuze projecten (denk maar aan de Nieuwe Vesten, waar de Weense Ringstrasse als referentie dient). Wel, laten we hier misschien eens naar Berlijn kijken. De Duitse hoofdstad telt maar liefst 28 openluchtzwembaden. Mechelen kan uiteraard met minder, maar de ambitie mag toch wel hoger liggen dan vandaag.
Het provinciaal domein De Nekker is op warme dagen een populaire plek waar mensen uit Mechelen en omstreken graag verkoeling zoeken. Maar in de voorbije jaren werden, naar aanleiding van een aantal incidenten, steeds strengere toegangsvoorwaarden en restricties ingevoerd. Die maatregelen zorgen vaak voor heel wat frustratie. Vraag is of ze effectief bijdragen tot een veiliger sfeer. Jongeren voelen zich niet meer welkom, mensen ergeren zich aan overmatige controle en wachtrijen.
We stellen daarom voor dat de stad met de provincie overlegt om meer in te zetten op sociale controle. Dat kan bijvoorbeeld door het inzetten van “zwembadpatrons”. Dat zijn jongeren die opgeleid worden om erop te letten dat alles goed verloopt in het recreatiedomein. Ze staan in voor sociale controle en het bewaken van de rust. Op die manier kunnen repressieve of stigmatiserende maatregelen vermeden worden.
Drie. Inclusief en divers
- We voeren opnieuw Talententickets in voor alle Mechelse kinderen.
- De UiTPAS met kansentarief wordt verder uitgebreid, om ook zo het beoefenen van sport laagdrempelig te houden.
- We verhogen de aandacht voor g-sport, culturele diversiteit en gendergelijkheid in het sportbeleid.
- Jongeren krijgen een gratis sportpas.
Meer achtergrondinformatie
Mechelen moet een sportstad worden voor iedereen. Er moet daarom sterk ingezet worden op een inclusief en divers sportbeleid.
Te hoge kosten en een gebrek aan infrastructuur zijn de twee belangrijkste redenen die jongeren aanvoeren om niet aan sport te doen (enquête Forum des jeunes, 2022). Daar moeten we iets aan doen.
De afgelopen jaren zijn sporten minder toegankelijk geworden. Voor veel gezinnen is de stijging van het inschrijvingsgeld een obstakel geworden. In 2022 verhoogde één op de drie voetbalclubs het inschrijvingsgeld. Bij één op de vijf voetbalclubs bedraagt het inschrijvingsgeld al meer dan 300 euro per speler. Drie van de vier clubs bieden ouders een betaalplan in termijnen aan. Vooral ouders met meerdere kinderen vinden het moeilijk om de lidmaatschapsgelden op te hoesten. Bovendien moet bij veel sporten ook nog eens voor de uitrusting worden betaald.
De overheid moet meer doen om sportclubs op alle niveaus te ondersteunen, zodat de prijzen dalen en de stijgende kosten (materiaal, elektriciteit, water, huur van zalen en velden, enz.) niet doorgerekend worden aan ouders en spelers.
We stellen ook voor dat de stad de Talententickets opnieuw invoert. Deze tickets werden in 2014 ingevoerd. Elk Mechels kind tussen 5 en 15 jaar kreeg jaarlijks een bedrag van 50 euro, waarmee onder meer het lidgeld van een sportvereniging althans gedeeltelijk kon worden betaald. Burgemeester Bart Somers zei toen: “Als kinderen gestimuleerd worden om een leuke hobby uit te oefenen, krijgen ze een versterkt zelfbeeld, leren ze doorzetten en zich engageren… Mechelen Kinderstad moet méér zijn dan een slogan. Daarvoor hebben we deze talententickets ontwikkeld.”
Helaas bleek dat in 2020 niet meer geldig, want toen werden de Talententickets afgeschaft. Die jammerlijke beslissing willen we terugdraaien. Ook een uitbreiding van de UiTPAS met kansentarief is wenselijk, om ook op die manier het beoefenen van sport zo laagdrempelig mogelijk te maken.
Diversiteit en gelijkheid moeten in het sportbeleid de norm zijn. Er moet daarom extra aandacht zijn voor g-sport, voor culturele diversiteit en gendergelijkheid.