Afscheid van een postkantoor

Vrijdag 12 juli gaan de deuren van het postkantoor in het station Mechelen definitief dicht. Aanleiding is de nakende afbraak van het huidige stationsgebouw. Omdat er geen opvolging voorzien is voor deze dienstverlening hield de PVDA een symbolische rouwplechtigheid bij het postkantoor. Hier zijn de volledige 'rouwbrief', enkele foto's en verwijzingen naar de persresultaten te vinden.

1959 - 2019

Vandaag, vrijdag 12 juli, gaan de deuren van het postkantoor in het station Mechelen definitief dicht. Aanleiding is de nakende afbraak van het huidige stationsgebouw. De bouw van het nieuwe zal minstens 10 jaar vergen. Ondertussen is aan het station, noch in de omgeving een postkantoor voorhanden. B-Post heeft tot op heden de NMBS niet gevraagd om in het toekomstige station een postloket te voorzien. Nochtans telt Mechelen dagelijks 19.000 instappende reizigers.

Daarom houdt de PVDA vandaag een symbolische rouwplechtigheid bij het postkantoor. Voor pendelaars is een postkantoor aan het station een belangrijke meerwaarde. De bewoners van de dorpen en Mechelse buitenwijken moeten het al jaren stellen zonder postkantoor.

“De PVDA pleit altijd voor wat we noemen integrale wijken”, zegt gemeenteraadslid Dirk Tuypens. “Dat zijn wijken waar alle voorzieningen aanwezig en makkelijk bereikbaar zijn, zodat niemand daar lange afstanden voor moet afleggen. Een elementaire dienstverlening als een postkantoor hoort daar zeker bij. De stad ontwikkelt achter het station een gloednieuwe wijk. Daar zullen zesduizend mensen wonen. Het kan toch niet de bedoeling zijn dat die mensen straks allemaal naar het kantoor op de Grote Markt moeten. Dat zal immers het enige postkantoor zijn dat overblijft in Mechelen.”

Historiek

Het station Mechelen werd in 1837 ook het belangrijkste centrum voor de post in het nieuwe België. Het postkantoor waar we vandaag afscheid van nemen ging van start in 1959 bij de opening van het huidige stationsgebouw.

Rouwadres: PVDA Mechelen - Albert Geudensstraat 4 – 2800 Mechelen

13 juli

  • HLN Editie Mechelen-Lier, p. 35
  • Het Nieuwsblad Editie Mechelen- Lier, p. 2
  • Gazet van Antwerpen Editie Mechelen-Waas, p. 28

12 juli

  • Reportage op RTV
  • Reportage op HLN
  • Filmpje op GVA

11 juli

  • Aankondiging op GVA
  • Gazet van Antwerpen Editie Mechelen-Waas, p. 15
  • Het Nieuwsblad Editie Mechelen-Lier, p. 3

Foto's PVDA Mechelen