Boeiende avond met Peter Mertens en gasten

Op zondag 27 september zakten er 120 mensen af naar het Cultuurcentrum Mechelen voor de voorstelling van het nieuwste boek van Peter Mertens: 'Ze zijn ons vergeten'. Het werd een boeiende avond waar Andrea Croonenberghs in gesprek ging met de auteur, luchthavenarbeider en syndicalist Jan Ceulemans, verpleegster en syndicalist Lut Cromphout en GVHV-voorzitster Janneke Ronse. Een kort verslag met foto's.

Na een kort gesprek tussen Andrea Croonenberghs en de auteur stak Jan Ceulemans van wal met verhalen van onveilige werkomstandigheden tijdens het hoogtepunt van de coronacrisis. Verbazingwekkend hoe het personeel vliegtuigen met mondmaskers moest lossen zonder zelf van mondmaskers voorzien te zijn. “Dit boek lijkt wel geschreven voor mij. Peter Mertens weet perfect waarover hij spreekt.” 
ACV-Puls-voorzitster Lut Cromphout heeft veel ervaring met syndicale strijd en maakte het belang van de witte woede duidelijk. “Om te voorkomen dat ze je gaan vergeten, moet je strijd voeren,” vertelde ze.Zowel tijdens als na de pandemie zal sociale strijd nodig zijn.

Vanuit haar ervaring bij Geneeskunde Voor Het Volk (GVHV) benadrukte Janneke Ronse de nood aan een andere eerstelijnsgeneeskunde: preventie moet centraal staan in plaats van individuele prestaties. “Forfaitaire geneeskunde zoals bij GVHV versterkt preventieve en soepel inzetbare gezondheidszorg,” vertelde ze. Wijkgezondheidscentra zoals GVHV moeten door deze forfaitaire terugbetaling immers niet bekijken hoe ze al die telefonische en andere ongewone prestaties gaan factureren. Ze konden en kunnen zonder bijkomende administratie aan de slag.

Tim Wuyts en Dries De Maeyer zorgden voor schitterende muziek. De Zondvloed zorgde voor de boeken.

Alle foto's gemaakt door Raf Degeest.

Voor zij die willen is het boek te koop in het secretariaat in Mechelen, bij de Zondvloed of je kan het online aankopen via de uitgeverij EPO of op de webshop van de PVDA.


Via de webshop kan je het boek aankopen aan € 5,- als je jezelf nu lid maakt.


Graag willen we alle gasten en vrijwilligers bedankten die het mee hebben mogelijk gemaakt. #ZZOV

Doe je mee?