De PVDA gaat voor een fenomenaal sociaal 2019

Honderddertig mensen waren aanwezig op de nieuwjaarsreceptie van de Mechelse PVDA, vrijdagavond 25 januari in zaal De Plaon. De aanwezigen blikten tevreden terug op een succesvol 2018, maar warmden zich vooral op voor een “fenomenaal sociaal” 2019. Een verslag met foto's.

 

Dirk TuypensPVDA-gemeenteraadslid Dirk Tuypens verwees in zijn toespraak naar de bananendoos die een rol speelt in het recente schandaal rond de handel in humanitaire visa. “De namen van kandidaten voor die visa werden in een bananendoos gegooid en daar werden dan de namen van de ‘gelukkigen’ uitgetrokken”, vertelde Tuypens. “Tekenend voor hoe bijna alles in onze samenleving een loterij geworden is. Onze namen worden bij mekaar gegooid in een bananendoos en de elites bepalen met ‘onschuldige hand’ wie wat krijgt: wie wordt gered uit oorlogsgebied, wie mag tijdig met pensioen, wie krijgt een waardige job, wie een fatsoenlijke woning, wie heeft recht op sociale bescherming…”

 “Het uitroeien van de immense ongelijkheid en het garanderen van een menswaardig bestaan voor iedereen is voor de PVDA een fundamentele keuze”, vervolgde Tuypens. “ Het is de basis voor onze dagdagelijkse politieke praktijk. Daarom staan we consequent aan de zijde van de duizenden mensen die vechten voor sociale rechten en een écht ambitieus klimaatplan.”

De zeventienjarige Amina Vandenheuvel getuigde over haar ervaringen in de strijd van jongeren voor echte klimaatmaatregelen. Amina VandenheuvelAls lid van de PVDA-jongerenbeweging Redfox en enthousiast medewerker van Youth for Climate riep Amina iedereen op om de strijd voor een beter klimaatbeleid te steunen. “De regering doet haar best om de jongeren wat te sussen en in te pakken, maar dat zullen we niet laten gebeuren.” Ze riep alle aanwezigen op om zondag, 27 januari deel te nemen aan de grote klimaatbetoging in Brussel.

Peter MertensPVDA-voorzitter Peter Mertens had veel lof voor de klimaatjongeren. “Ik zie heel veel Amina’s. Heel veel jongeren die discussiëren over de klimaatproblematiek en hoe die nu het best kan worden aangepakt. Dat is nooit gezien. En ze laten zich niet van de wijs brengen door politici die alles willen herleiden tot een individuele verantwoordelijkheid. Respect!”

Ook de ambities voor de verkiezingen van 26 mei mochten niet ontbreken. “Wij willen in mei versterking naar het parlement sturen voor Raoul Hedebouw, zeker ook vanuit Vlaamse kant. Omdat de PVDA nodig is, als locomotief op links, om de rechtse consensus te doorbreken en nieuwe sociale ideeën te lanceren. Wij willen een duidelijk alternatief zijn voor de blauw-groene as. Die zal ervoor zorgen dat gewone mensen zich blauw moeten betalen aan groene taksen terwijl de multinationals buiten schot blijven.”

Rudy SohierTenslotte deed Rudy Sohier, zopas verkozen voor de PVDA in de provincieraad, een warme oproep om deel te nemen aan de algemene staking op 13 februari.