Niet één vierkante centimeter natuur mag nog verdwijnen

De komst van het waterpretpark Plopsaqua naar Mechelen wordt door het stadsbestuur onverminderd voorgesteld als een zegen voor de stad. “Meer voor hetzelfde geld”, aldus Schepen van Sport Walter Schroons. Voor de bewoners in de buurt van Technopolis, de locatie waar het Studio 100-complex zal neerstrijken, is dat allerminst het geval.

Voor de bouw van Plopsaqua moet immers geknabbeld worden aan één van de zeldzame stukjes bos die Mechelen nog kan koesteren. Een erg gewaardeerde speel- en wandelplek moet gedeeltelijk op de schop voor commerciële belangen.

In de bijna voorbije legislatuur is het nu al de derde keer dat een kostbaar stuk Mechelse natuur bedreigd wordt. In 2014 wilde de stad in een deel van het Kauwendaalbos plaats maken voor twaalf villa’s, om zo de financiële tekorten van Woonpunt te verlichten. Als het van het bestuur afhing, zou het Bos van Loos gedeeltelijk gekapt worden voor de aanleg van een toegangsweg tot de woonuitbreiding Spreeuwenhoek. In beide gevallen werden de plannen tegengehouden door de inzet van actiecomités. In de woonuitbreiding Spreeuwenhoek werd wel een strook kostbaar groen opgeofferd voor de bouw van 21 luxeappartementen, een project dat er niet kwam zonder het nodige gesjoemel met de plannen.

Nu wordt dus voor de derde keer een zeldzaam stuk natuur met verdwijnen bedreigd. De buurtbewoners verliezen niet alleen een mooi uitzicht en een stuk authentiek bos, ze krijgen er ook nog een verstikkende verkeerstoename bovenop. Hoe kunnen Bart Somers en Kristof Calvo, die voor de toekomst een “radicale vergroening” beloven, dit verantwoorden? Groene ambities moeten blijkbaar snel wijken zodra “radicale winstmarges” in zicht komen.

De PVDA steunt ten volle het actiecomité dat ijvert voor het behoud van de groene buffer achter Technopolis. Voor ons mag in Mechelen geen vierkante centimeter natuur meer opgeofferd worden voor woonuitbreiding of commerciële doeleinden.

 

Voor PVDA Mechelen

Dirk Tuypens, lijsttrekker

 

(Foto Dirk Tuypens)