Skip to content

Hulde aan iedereen die vecht voor de rechten van vrouwen

Hulde aan iedereen die vecht voor de rechten van vrouwen
 

De PVDA bracht op zondag 8 maart, internationale dag van de strijd voor vrouwenrechten, hulde aan iedereen die zich waar ook ter wereld inzet voor de rechten van vrouwen. De partij deed dat bij het beeldhouwwerk “De Huiselijke Zorgen” van de Mechelse kunstenaar Rik Wouters. RTV maakte een reportage.

[Ondertitels zijn beschikbaar.]

“Je zou verwachten dat in 2020 de strijd voor de rechten van vrouwen al lang gestreden zou zijn”, zegt gemeenteraadslid Dirk Tuypens. “Helaas moet die strijd vandaag onverminderd worden doorgezet. Wereldwijd staan de rechten van vrouwen onder druk.”

“Wouters vatte in dit werk een huisvrouw die met gekruiste armen staat te piekeren over de dagdagelijkse huiselijke beslommeringen”, zegt Tuypens. “Hij maakte dit beeld in 1913. Maar moest deze vrouw vandaag kunnen spreken, dan zouden we zien dat veel van haar zorgen ook vandaag nog aan de orde zijn. De discriminatie op de arbeidsmarkt, het overbezet zijn door zorgtaken, de loon- en pensioenkloof, het geweld op vrouwen, … De ongelijkheid tussen man en vrouw is ook vandaag een harde realiteit.”

“Als de rechten van vrouwen vandaag sterk onder druk staan, dan is dat zeker ook te wijten aan de verwerpelijke ideeën van extreemrechts”, vervolgt Tuypens. “Uit die hoek klinkt het dat vrouwen minder bekwaam en minder ambitieus zijn, dat ze zich maar beter kunnen bezig houden met het gezin en het behagen van de mannen. De vrouw als broedmachine aan de haard. Dat soort ideeën moeten absoluut de wereld uit.”

De PVDA pleit op deze 8 maart dan ook opnieuw voor een betere verdeling van werk, voor werktijdverkorting, voor een gelijk minimumloon, gelijke pensioenrechten en een doortastend plan tegen geweld op vrouwen.

Het huldemoment werd afgesloten met het lied “Waar blijft de tijd” van Herman van Veen, gezongen door Suzette De Heyder. “Een lied waarin heel veel vrouwen zich vandaag nog zullen herkennen en mooi verwoordt hoe vrouwen vaak gevangen zitten in zorgtaken en daardoor hun tijd en kansen voorbij zien gaan”, zegt De Heyder.

 

Een vrouw trekt ook in deze tijd
Nog veel te vaak aan 't kortste eind
Een kortere loopbaan als een man
Waardoor loon en pensioen verkleind
En af en toe nog een goei lap
Op hare terug er bovenop
Ze heeft het waarschijnlijk wel verdiend
Gaat van de regen in de drop

Is dit een grap of om te huilen?
Is er iemand die haar benijdt? 
Wie zou er met haar willen ruilen?
Dag in, dag uit
Waar blijft de tijd?