Hulde aan verzetsheldin Eva Fastag en de strijd tegen extreemrechts

“De verzetsmensen van de Tweede Wereldoorlog, wat ze gedaan hebben en de betekenis daarvan, krijgen tot vandaag nog altijd veel te weinig aandacht”, zei PVDA-gemeenteraadslid Dirk Tuypens maandag 25 oktober bij Kazerne Dossin. Met bloemen en een lied, gebracht door Suzette De heyder, bracht de PVDA hulde aan verzetsheldin Eva Fastag. “Om verzetsmensen te gedenken, is er dit jaar nog een bijkomende reden”, zei Tuypens. “24 november is dit jaar immers de trieste 30ste verjaardag van Zwarte Zondag, de eerste electorale doorbraak van extreemrechts.” Een verslag in woord en beeld.

© Foto Pieter SerrienEen delegatie van de PVDA verzamelde maandagmiddag bij Kazerne Dossin om hulde te brengen aan verzetsheldin Eva Fastag, die in augustus overleed. Fastag was een van de ontelbare mensen die de terreur van het nazi-regime moesten ondergaan. In Kazerne Dossin was ze verplicht de lijsten samen te stellen voor de transporten naar Auschwitz-Birkenau. Ook haar eigen ouders en broers moest ze op die lijsten zetten. “Maar Eva Fastag pleegde ook verzet”, vertelde Dirk Tuypens. “Ze vervalste de deportatielijsten en wist zo heel wat mensen te redden. Eva Fastag en zoveel andere verzetsmensen, die elk op hun manier tegen de tirannie ingingen, verdienen ons respect en moeten ons ook vandaag inspireren.”

Het is dit jaar ook 30 jaar geleden dat extreemrechts zijn eerste electorale doorbraak kende. De verkiezingsdag van 24 november 1991 ging de geschiedenis in als Zwarte Zondag. “Het is een trieste maar belangrijke verjaardag om bij stil te staan”, zei Tuypens. “We moeten opnieuw belangrijke vragen stellen. Hoe werd Zwarte Zondag mogelijk? Waarom zijn we er nog altijd niet in geslaagd extreemrechts terug te dringen? Hoe moet het verder?”

“Laten we zeker niet moedeloos worden”, benadrukte Tuypens. “In de jaren na Zwarte Zondag zagen we heel veel grote en sterke initiatieven die het verzet tegen extreemrechts belichaamden: massale betogingen, schoolstakingen, scholen en bedrijven die zich uitspraken tegen haat en racisme, … Laten we die beweging vandaag een tweede adem geven. Want extreemrechts heeft vandaag geen andere agenda dan 30 jaar geleden. Het wil nog steeds haat en angst zaaien, de democratie onderuit halen, het land splitsen door desnoods de grondwet te vertrappelen, vakbonden de mond snoeren, vrouwenrechten beknotten, onderwijs en media zuiveren van progressieve mensen, … Het verzet daartegen is meer dan nodig.”

RTV was erbij en maakte deze reportage:

Fotoreportage