Skip to content

1 mei toespraak 2019

1 mei toespraak 2019

Recht tegenover de kathedraal van Sint-Rombout kwamen de Mechelse leden en sympathisanten van de PVDA samen om het Feest van de Arbeid te vieren en het enthousiasme voor de lopende kiescampagne nog wat aan te zwengelen. Mechels gemeenteraadslid Dirk Tuypens sprak de aanwezigen toe: "Onze samenleving heeft een goede brandverzekering nodig, en de beste brandverzekering is de PVDA." De volledige toespraak met enkele foto's en een kort videoverslag.

Beste kameraden

Beste vrienden,

We staan hier tegenover een imposante kathedraal. Een eeuwenoud monument waaraan iedereen onze stad herkent.

Een paar weken geleden waren we plots heel erg bezorgd. Na de verwoestende brand in de Notre-Dame in Parijs vroegen we ons af of onze Mechelse kathedraal wel brandveilig is. Het stadsbestuur heeft ons gezegd dat we ons daarover niet al te veel zorgen moeten maken. Ik wil dat heel graag geloven. Maar hoe zeker kunnen we daarvan zijn? Ook deze kathedraal heeft in het verleden al gebrand.

Brandveiligheid creëer je niet door bondgenootschappen aan te gaan met de pyromanen.

Het drama in de beroemde kathedraal van Parijs heeft ons wakker geschud en ons laten zien dat we waakzaam moeten zijn. Altijd waakzaam. De kleinste onachtzaamheid, één enkel moment van onoplettendheid en onze meest indrukwekkende bouwwerken kunnen voor altijd verdwenen zijn, opgegaan in rook.

Onze samenleving heeft veel kathedralen voortgebracht. Niet alleen kathedralen van steen, hout en glas maar ook kathedralen die onze menselijke samenleving vorm geven, die ervoor zorgen dat mensen op een goede manier kúnnen samenleven:

De arbeidsmarkt, die iedereen op een zinvolle manier laat meebouwen aan de samenleving en ons toelaat een inkomen te verwerven waarmee we een goed leven kunnen leiden.

De vakbeweging, die erover waakt dat we in goede omstandigheden kunnen werken, met correcte overeenkomsten, die onze rechten als werkende mensen verdedigt.

De gezondheidszorg, die ervoor zorgt dat iedereen zo lang mogelijk een zo gezond mogelijk leven kan leiden.

Het onderwijs, dat ervoor zorgt dat de nieuwe generaties de kennis van de vorige meekrijgen, zodat zij de samenleving weer met nieuwe kennis kunnen verbazen.

Kunst en cultuur, die ons boven onszelf uittillen, ons zoveel verschillende levens doen leiden, onze verbeelding aanzetten om altijd op zoek te gaan naar steeds verder gelegen, nog niet geëxploreerde gebieden.

De sociale zekerheid - de kathedraal van de arbeidersbeweging - , die garandeert dat niemand gebukt moet gaan onder de gesel van allerlei tegenslagen, dat niemand op zijn of haar oude dag in eenzaamheid en ellende moet wegkwijnen.

De huidige regeringspartijen in dit land vertellen ons dat we ons geen zorgen moeten maken, dat zij ervoor zorgen dat al deze kathedralen brandveilig zijn. Geloof het niet, mensen. Het zijn huichelaars. Het zijn pyromanen, brandstichters.

Zodra de macht lonkt, is er altijd een oorverdovende eensgezindheid over het onvermijdelijke van de neoliberale vrije markt. Ook dat hebben we gehad!

Flexi-jobs uitbreiden naar de hele private sector, interims, tijdelijke contracten, veel te lage lonen, onmogelijke uurroosters, veel te hoge werkdruk, … is dat een brandveilige arbeidsmarkt?

Vakbondsafgevaardigden aan de deur zetten, vakbondsmensen voor de rechter dagen en hen laten veroordelen omdat ze hun werk doen, het stakingsrecht uithollen, collectief overleg ondermijnen, vakbonden afschilderen als voorbijgestreefde instituten, … is dat een brandveilige overlegstructuur?

Veel te hoge prijzen voor geneesmiddelen, torenhoge ziekenhuisfacturen, geheime deals met de farmaceutische sector, ereloonsupplementen, grootschalige verspilling bij het RIZIV, privatisering, … is dat een brandveilige gezondheidszorg?

Te weinig schoolgebouwen, te grote klassen, te weinig mensen, te hoge werkdruk, hoge schooluitval, overwerkte leerkrachten, … is dat een brandveilig onderwijs?

De commercialisering van de kunst, kunst als nieuwe aftrekpost voor ondernemers, kunstenaars die moeten werken met businessplannen, kunstenaars die in armoede leven, … is dat een brandveilige kunstensector?

Jacht op zieken en werklozen, uitkeringen beperken in de tijd, uitkeringen onder de armoedegrens, onleefbare pensioenen, stigmatiseren van kwetsbare mensen, … is dat een brandveilige sociale zekerheid?

Onze kathedralen branden, kameraden. Diegenen die ons vertellen dat we op hen moeten vertrouwen, zijn daarvoor verantwoordelijk. Ze hopen dat de mensen zich door hen in slaap zullen laten wiegen, dat ze hun hoofd vol zullen laten gieten met verraderlijke fabeltjes.

Ik wil dat niet zien gebeuren, beste vrienden. Wij willen dat niet zien gebeuren. We hebben het gehad!

Als de kathedralen branden, wat moet er dan gebeuren? Dan moeten we in actie schieten? Dan is er geen tijd te verliezen. Alle hens aan dek! Dat is precies wat de PVDA doet. In actie schieten. Wij rennen de straat op en kloppen op alle deuren, om de mensen wakker te maken, om hen te waarschuwen dat er brand is, dat er geen tijd te verliezen is en dat ook zij mee in actie moeten komen.

Deze samenleving heeft een goede brandverzekering nodig, en de beste brandverzekering is de PVDA.

We hebben genoeg van de brandstichters, genoeg van hun eindeloze praatjes en leugens.  Wij willen onze kathedralen niet langer in hun handen laten, we willen niet langer toekijken hoe zij die steen voor steen verder vernielen. Wij willen deze kathedralen opnieuw in handen van de mensen geven. Want alleen samen kunnen we ze echt beschermen.

Er is nog een kathedraal die ik hier niet mag vergeten. Een die we als mensen niet zelf hebben gemaakt, maar waarin we allemaal leven: de aarde. Ook die staat in brand en is er misschien wel het ergst aan toe. We hebben ze als mensen zomaar cadeau gekregen, het is dan ook onze verdomde plicht ze te beschermen.

Om onze kathedralen te beschermen, hebben we een kathedraal van een plan nodig. En de PVDA heeft dat. Een lijvig plan met 800 duidelijke en concrete voorstellen om onze samenleving brandveilig te maken.

Maar behalve dat fenomenaal sociale plan hebben we nog iets anders nodig: standvastigheid. Want brandveiligheid creëer je niet door bondgenootschappen aan te gaan met de pyromanen. De PVDA zal dat ook nooit doen. Onze partij staat als een kathedraal. 

Wij zeggen niet in het ene TV-programma “nooit met de N-VA” en in het andere “we moeten met iedereen samenwerken”. Wij zeggen niet “nooit in een regering met N-VA” om dan samen met N-VA een stad te besturen. Wij verkondigen niet dat we de “meest progressieve coalitie” willen vormen om vervolgens CD&V en Open Vld daarvoor als partners te kiezen. We hebben dat al veel te veel gezien, partijen die voor de verkiezingen met grote progressieve en sociale beloftes zwaaien en na de verkiezingen tussen de lakens duiken met de brandstichters. We hebben het gehad!

Wat we ook tot vervelens toe hebben gezien, is de verstikkende neoliberale consensus tussen zowat alle partijen. Misschien niet altijd in woorden, maar des te meer in daden. Zodra de macht lonkt, is er altijd een oorverdovende eensgezindheid over het onvermijdelijke van de neoliberale vrije markt. Ook dat hebben we gehad!

Het is de hoogste tijd om het vuur eens en voor altijd te doven: het vuur van de ongelijkheid, van de armoede, van de haat, het racisme, de discriminatie, de verdeeldheid, het oorlogsgeweld, de vluchtelingendrama’s, de klimaatcrisis, de graaizucht, … Het vuur dat veel te veel slachtoffers maakt en onze menselijke waardigheid wegbrandt.

Mijn verhaal klinkt dramatisch, maar is alles behalve fatalistisch. Een fundamentele ommekeer is mogelijk. Ik ben daar van overtuigd. Een brandveilige samenleving, een brandveilige wereld is mogelijk. Op één voorwaarde, dat we samen een dikke linkse vuist maken en met donderend geweld op tafel slaan. Deze samenleving heeft een goede brandverzekering nodig, en de beste brandverzekering is de PVDA.

 

Samen voor onze kathedralen

Samen voor een sociale samenleving

Samen voor de solidariteit

Bedankt


Een kort videofragment van de toespraak en de stoet kan je hier vinden.