De verkoop van 70 sociale huurwoningen blijft een slecht idee

De verkoop van 70 sociale huurwoningen blijft een slecht idee

9 april 2025

“Dat Woonland blijft kiezen om de 70 leegstaande sociale huurwoningen in de tuinwijk aan de Tervuursesteenweg te verkopen, is een spijtige zaak”, zegt PVDA-fractieleider Dirk Tuypens. “Zelfs met een aanpassing van de verkoopsvoorwaarden kan je deze woningen niet aanprijzen als een buitenkansje voor jonge starters. Bovendien is het tekort aan sociale huurwoningen zo groot dat deze verkoop onverantwoord is. Wij vragen dat Woonland op zoek gaat naar creatieve mogelijkheden om deze 70 woningen binnen het sociale patrimonium te houden.”

“Het Europees Comité voor Sociale Rechten heeft recent een vernietigend oordeel uitgesproken over het Vlaamse woonbeleid”, zegt Tuypens. “Het belangrijkste pijnpunt is het structurele gebrek aan sociale huurwoningen en de manifeste onwil om dat tekort weg te werken. De wachtlijsten blijven zo eindeloos lang en de druk op de private huurmarkt wordt steeds groter. In die context is de verkoop van 70 sociale huurwoningen onbegrijpelijk.”

Van bij het begin werden deze woningen voorgesteld als een buitenkans voor jonge starters. Maar dat bleek al snel niet zo te zijn. Op een eerste zitting in november vorig jaar, waarbij 15 van de 70 woningen werden aangeboden, haakten veel potentiële kopers af. De voorwaarden en de grote renovatiekosten waar ze tegenaan keken, deden hen afzien van een koop. Er werden slechts 3 woningen verkocht.

Op 23 april worden nu 5 woningen aangeboden, deze keer met een lagere inzetprijs van 100.000 euro en met versoepelde voorwaarden. “Maar ook met deze nieuwe verkoopsvoorwaarden kan je dit moeilijk een buitenkansje noemen”, zegt Tuypens. “De renovatiekosten voor elk van deze 5 woningen worden geraamd op 200.000 euro. Zo kom je, alle bijkomende kosten onbegrepen, al snel aan een totaalplaatje van rond de 350.000 euro.”

“We zien al jaren hoe sociaal wonen in Vlaanderen systematisch wordt uitgekleed. Dat is een trend die gekeerd moet worden. Wij vragen dan ook dat Woonland op zoek gaat naar creatieve mogelijkheden om deze 70 woningen in het sociale patrimonium te houden. Een samenwerking met coöperatieve organisaties kan bijvoorbeeld een uitweg bieden.”

Dit bericht werd in de pers opgepikt door RTV, GvA en VRT op dinsdag 8 april, HLN op woensdag 9 april, Het Laatste Nieuws, p. 23, Gazet van Antwerpen, p. 17 op donderdag 10 april.