Skip to content

De inspraak-attitude van het bestuur in de praktijk

“Voor inspraak heb je geen middelen nodig, inspraak is een attitude.” Dat zei burgemeester Bart Somers op de laatste gemeenteraad van vorig jaar. Volgens Somers wordt die attitude dag in dag uit door het Mechelse bestuur in praktijk gebracht. De mogelijke sluiting van het stedelijk zwembad aan de Geerdegemvaart laat alvast iets helemaal anders zien.

Eind vorig jaar maakte het stadsbestuur bekend dat het stedelijk zwembad aan de Geerdegemvaart over een paar jaar wellicht sluit. Een nieuw stedelijk bad zit er niet in. Om te zwemmen zullen de Mechelaars  in de toekomst  naar Plopsaqua moeten, het waterpretpark dat door Studio 100 in Mechelen zal worden opgetrokken.

Een paar jaar geleden werd het dak van het zwembad nog gerenoveerd. Maar in sportinfrastructuur moet blijvend geïnvesteerd worden, en dat ziet het bestuur duidelijk niet zitten. Schepen van Financiën Walter Schroons liet in het RTV-journaal al duidelijk verstaan dat de locatie aan de Geerdegemvaart als bouwgrond van de hand zal worden gedaan. Ideaal voor peperdure woningen met zicht op de vaart.

In 2015 al liet de stad een ballonnetje op over de mogelijke komst van Plopsaqua naar Mechelen. En ook toen al werd geopperd dat het pretpark een alternatief voor het stedelijk zwembad zou kunnen zijn.

Voor zover bekend werd geen enkele Mechelaar gevraagd naar zijn of haar mening hierover. Nochtans gaat het om een belangrijke publieke voorziening waar heel veel mensen gebruik van maken. Hoe al die mensen de toekomst van die voorziening zien, is voor het bestuur blijkbaar van geen belang. De dagelijkse attitude van de inspraak in praktijk.

Op 13 oktober vorig jaar werd het personeel van het zwembad op de hoogte gebracht van de toekomstplannen. Ook deze mensen werd nooit iets gevraagd. Wel kregen ze een zwijgverbod opgelegd. Opnieuw de attitude van de inspraak.

PVDA Mechelen startte in december een bevraging bij de zwembadbezoekers om na te gaan waar hun behoeften en voorkeuren liggen. Ook daar heeft het stadsbestuur het duidelijk niet op begrepen. Het personeel kreeg opdracht om ons te verbieden met de bevraging in de cafetaria rond te gaan. De attitude…

Uit een gesprek met een regelmatig gebruiker van het zwembad blijkt duidelijk dat de mogelijke sluiting op weinig bijval kan rekenen. Het bad wordt onder meer gebruikt door een waterpoloploeg, een synchroonzwemclub, een triatlonploeg en de zwemvereniging RSCM. Voor hen is het zwembad aan de Geerdegemvaart betaalbaar, makkelijk bereikbaar en praktisch om te trainen. In totaal zijn er meer dan 500 leden aan verbonden. Voor hen zou de sluiting van het publieke zwembad een ramp zijn. Het gerucht doet de ronde dat ook het zwembad van Sport Vlaanderen in Hofstade op termijn zou sluiten.

Burgemeester Somers heeft gelijk als hij zegt dat inspraak een attitude is. Maar wat het stedelijk zwembad betreft, wordt die attitude voorlopig alleen door de PVDA in praktijk gebracht. Het personeel en de gebruikers mogen zwijgen en wachten tot de voldongen feiten in de krant staan.

 

(Foto PVDA Mechelen)