Publiek zwemwater binnen en in openlucht zijn een moeilijk punt in Mechelen. De focus van deze actie lag vooral bij het laatste. “Door de coronacrisis kozen velen voor een ‘staycation’, in combinatie met de hittegolf zochten mensen massaal het water op. Zorg er daarom voor dat zwemmen in openlucht veilig en gereglementeerd mogelijk is”, zei PVDA-gemeenteraadslid Dirk Tuypens.
Tijdens de voorbije hitte snakte Mechelen naar zwemmogelijkheden in openlucht. In de Nekker en Hofstade was de capaciteit beperkt. Niet iedereen kan het zich veroorloven om naar zee te trekken. De PVDA deed voorstellen om op zijn minst aan de Binnendijle zwemmogelijkheden te voorzien, maar het stadsbestuur deed niets. Ze stuurde de stadspolitie naar de Vaart om een kat-en-muis-spel te spelen met de zwemmers.
Gemeenteraadslid Dirk Tuypens licht de situatie toe: "In de voorbije maand hebben heel veel mensen de koelte van de vaart opgezocht, ook al mag dat strikt genomen niet. De politie moet dan iets handhaven wat in de gegeven omstandigheden niet te handhaven is. Er volgt dan ook een kluchtig kat en muisspel. Zorg er dan liever voor dat zwemmen in open lucht veilig en gereglementeerd mogelijk is. En wacht daar niet mee tot de volgende hittegolf op ons afkomt."
Zorg er dan liever voor dat zwemmen in open lucht veilig en gereglementeerd mogelijk is. En wacht daar niet mee tot de volgende hittegolf op ons afkomt. - Dirk Tuypens
Waarom geen toezichters inzetten zoals aan het strand? Het stadsbestuur wimpelde de bevoegdheid af met drogredenen. Ze vond het niet nodig om contact op te nemen met de Vlaamse overheid om een oplossing te zoeken. In Nederland is zwemmen in openlucht toegelaten, tenzij uitdrukkelijk verboden. Waarom is dat in Vlaanderen net omgekeerd? Het tekort aan zwemwater in openlucht is een blijvend probleem dat structureel moet worden aangepakt.
Om de hoogdringendheid van het tekort aan zwemwater aan te kaarten, hielden we een korte, ludieke actie aan de Vaart.
Een korte fotoreportage: