Skip to content

Ottertrotter schrappen is een pijnlijke vergissing

Ottertrotter schrappen is een pijnlijke vergissing
 “Ottertrotter verplaatsen van Tivoli naar de Kruidtuin was vorig jaar een eerste serieuze misser, het festival schrappen is zonder meer een pijnlijke vergissing”, reageert PVDA-gemeenteraadslid Dirk Tuypens op het nieuws dat Mechelen Feest het intercultureel festival Ottertrotter geschrapt heeft. “Mechelen verliest zo een festival dat 27 jaar lang niet alleen noodzakelijk maar ook succesvol was. Ik hoop dat Mechelen Feest op deze onzalige beslissing terugkomt.”

Vorig jaar nog schreef Kristof Calvo op de website van Groen Mechelen dat Ottertrotter een “vaste waarde” is. Verder schreef hij: “Ottertrotter is zoveel meer dan muziek. Dat was zo en dat blijft zeker zo in de toekomst...Ottertrotter is een begrip in onze stad en heeft een specifieke stijl en invulling die we absoluut willen behouden.”

“Dat blijken allemaal loze woorden”, zegt Tuypens. “Met het grootste gemak wordt nu een kruis over het hele festival gezet. Is het dan nu plots geen vaste waarde meer? Wat mij betreft zeker wel. Een festival als Ottertrotter moet vandaag meer dan ooit gekoesterd worden. Het is een cultureel feest van internationale solidariteit, diversiteit, verdraagzaamheid en samenhorigheid. In een tijd waarin extreemrechts verder oprukt, is Ottertrotter meer dan ooit nodig, als tegengif. Het argument van meneer Calvo dat diversiteit in alle andere evenementen aanwezig moet zijn, kan op zich juist zijn, maar is hier bijzonder zwak. We hebben de vaste waarden als Ottertrotter nodig. Het zijn onze lichtbakens in de strijd tegen de verrechtsing.”

De PVDA wil Mechelen Feest dan ook uitdrukkelijk aanmanen om op deze onzalige beslissing terug te komen.