Skip to content

De Garage sluiten is een pijnlijke vergissing

De Garage sluiten is een pijnlijke vergissing
“Met het sluiten van De Garage wordt letterlijk en figuurlijk een venster op de hedendaagse kunst verduisterd”, zo reageert gemeenteraadslid Dirk Tuypens op het nieuws dat het kunsthuis De Garage gesloten zal worden. “Dit is echt een vergissing van formaat. Culturele vrijplaatsen als De Garage worden in Vlaanderen steeds schaarser. Nochtans bewijst De Garage al jarenlang hoe belangrijk zo’n vrijplaats is. Dat het Mechels stadsbestuur daar een streep doortrekt, is bijzonder pijnlijk.”
 

Toen twee jaar geleden De Garage geïntegreerd werd in het museum Hof Van Busleyden, werd nog benadrukt dat De Garage in al zijn eigenheid zou blijven bestaan: “De naam De Garage blijft gewoon bestaan, want het is een sterk merk in nationale en internationale kunstmiddens en blijft een forum bieden aan doorbrekende kunstenaars”, zo klonk het toen. Op de website van Hof Van Busleyden kunnen we nog altijd lezen: “De Garage is een klinkende naam in binnen- en buitenland. De naam van het kunsthuis blijft daarom ook bestaan en het behoudt zijn eigenheid als plaats waar gevestigde en jonge kunstenaars terechtkunnen.”

“Vandaag blijkt dat allemaal gebakken lucht te zijn”, zegt Dirk Tuypens. “Niet alleen de fysieke ruimte van De Garage verdwijnt, zelfs de naam moet op de schop. Dit illustreert hoe het cultuurbeleid, niet alleen in Mechelen maar in heel Vlaanderen, het cultuurveld in van bovenaf opgelegde structuren wil duwen. Kunstenaars en hun organisaties zitten daar geenszins op te wachten. Zij willen in alle vrijheid en zonder enige bevoogding hun werk kunnen doen.”

Ondertussen werd de petitie tegen deze beslissing al meer dan 800 keer getekend. Bij de ondertekenaars zitten bekende namen als Rinus Van de Velde, Jeroen Olyslaeghers, Bent Van Looy, GAL, …

“Het geeft aan dat De Garage een naam van betekenis is. Als de stad dit unieke kunsthuis sluit, vaagt ze een van haar grote culturele troeven wetens en willens weg. Dat zou voor de cultuurstad die Mechelen wil zijn een blaam betekenen. De PVDA dringt er dan ook op aan dat op deze onzalige beslissing wordt teruggekomen”, besluit Tuypens.