Ophaling van huisvuil is geen verwennerij

“We betalen in Mechelen elk jaar een afvaltaks van 43 euro en hebben in onze stad de duurste vuilniszakken van het land. En dan komt Koen Anciaux, voorzitter van Ivarem, doodleuk vertellen dat we verwend worden en de ophaling van huisvuil wel wat minder kan. Compleet absurd.” Dat zegt PVDA-gemeenteraadslid Dirk Tuypens nadat afvalverwerker Ivarem aankondigde dat een aantal vervangophalingen in Mechelen en omliggende gemeenten geschrapt worden.

“Als omwille van een feestdag de ophaling niet op de gebruikelijke dag kan plaatsvinden, is het niet meer dan logisch dat de ophaling op een andere dag gebeurt”, vervolgt Tuypens. “Als dat niet gebeurt, zadel je mensen op met allerlei ongemakken. Volle zakken moeten dan langer blijven staan, er is geurhinder, er komt ongedierte op af, … De stad stelde nog maar pas tien vaststellers aan om repressief op te treden tegen zwerfvuil. Een dag later aankondigen dat er gesnoeid wordt in de ophaling van huisvuil, is bijzonder cynisch.”

De redenen die aangehaald worden om de vervangophalingen te schrappen, zijn volgens Tuypens te gek voor woorden. “Als er bij vervangophalingen problemen zijn omdat chauffeurs rondes moeten rijden die ze niet kennen of omdat er met onderaannemingen wordt gewerkt, dan moeten die problemen opgelost worden. Dienstverlening schrappen omwille van oplosbare problemen en klachten daarover, is wel erg makkelijk.” 

“Het ophalen van huisvuil is een essentiële dienstverlening, geen verwennerij”, besluit Tuypens. “In plaats van deze dienstverlening om absurde redenen af te bouwen en erop te besparen, moet ze zo efficiënt mogelijk georganiseerd worden. Mensen betalen daarvoor.”

Lees ook de berichtgeving op de website van RTV.