Overheid moet verantwoordelijkheid nemen voor de opvang van onze ouderen

Woonzorgcentrum Windekinds in Mechelen kwam in opspraak. Het centrum is verouderd, bewoners kunnen er niet verblijven in hedendaagse omstandigheden. Toch moet er hier in de eerste plaats gekeken worden naar de Vlaamse en de lokale overheden. Omdat zij ouderzorg niet in handen willen nemen en wachten op privé-initiatieven, blijven problemen nodeloos lang aanslepen. Voor de PVDA hoort ouderenzorg, net als andere sociale voorzieningen, niet in handen van de markt.

“Ik kom zelf geregeld in woonzorgcentrum Windekinds”, zegt Peter Bogaerts van PVDA Mechelen. “Ik kan bevestigen dat de infrastructuur van het centrum gedateerd is. Niettemin slaagt het personeel er toch in om goede zorg te garanderen.” 

“Er moet hier niet in de eerste plaats naar het zorgcentrum gekeken worden maar wel naar de Vlaamse en de lokale overheid”, vervolgt Bogaerts. “Windekinds was voor de overname door Vulpia een klein, familiaal gerund zorgcentrum dat nooit de middelen had om de infrastructuur te moderniseren. In zo'n geval zou de overheid best zo snel mogelijk ingrijpen en het centrum in eigen beheer nemen. Maar men wacht liever tot er een private speler opduikt die de overname wil doen. Zo blijven problemen nodeloos lang aanslepen.”

Nu het centrum overgenomen werd door Vulpia lijkt het erop dat de situatie in de nabije toekomst zal verbeteren. Vulpia gaat het centrum immers vervangen door een nieuwbouw.

“Wat infrastructuur betreft, zal het dus zeker beteren”, zegt gemeenteraadslid Dirk Tuypens. “Maar wat de kwaliteit van de zorg betreft, is het afwachten of dat na de verhuis de winstlogica niet de overhand zal nemen omdat de investeerders hun 'return on investment' zullen opeisen."  

“Ouderenzorg hoort, net als andere sociale voorzieningen, niet in handen van de markt”, vervolgt Tuypens. “Want om maximale winst te verkrijgen zal men doorgedreven besparen op de dienstverlening, en dat kan niet de bedoeling zijn. Dat is wat de PVDA blijft herhalen. De aanhoudende berichten over tekortkomingen en vaak zelfs ronduit schrijnende toestanden in private zorgcentra tonen aan dat we gelijk hebben. Wij blijven pleiten voor publiek beheerde zorgcentra met moderne infrastructuur, voldoende personeel en kwalitatieve zorg. Onze ouderen verdienen dat.”

 

Het hoofdstuk over ouderenzorg in het PVDA-programma kan je hier vinden.

 

Foto uit PVDA-programma 2019