Vrouwvriendelijke stad
Wij streven naar een samenleving van gelijkheid tussen vrouwen en mannen, zonder discriminatie. We willen dat vrouwen veilig zijn voor seksisme en geweld. We willen voor vrouwen gelijke toegang tot de arbeidsmarkt, zonder gender-, loon- en pensioenkloof. We willen de druk van de traditionele rollenpatronen weg, met meer tijd en ruimte voor iedereen om zich ten volle te ontplooien. De genderongelijkheid wegwerken, is een kwestie van maatschappelijke keuzes in allerlei aspecten van het samen-leven. Ook de stad moet die keuzes maken. Wij willen een vrouwvriendelijk Mechelen. Een stad die de genderongelijkheid effectief aanpakt.
Meer achtergrondinformatie
Ondanks vele decennia van strijd is de gelijkheid tussen vrouwen en mannen op veel vlakken nog ver zoek. In 2020 en 2021 hadden we de gezondheidscrisis omwille van covid en nadien de energiecrisis. Beide crises gaven aanleiding tot meer armoede en intrafamiliaal geweld. De crisis zelf, maar ook de crisismaatregelen treffen vrouwen vaak veel sterker en vergroten de kloof.
De traditionele rolverdeling tussen man en vrouw is nog manifest aanwezig in de Belgische gezinnen. De schandalen rond mensen als Donald Trump en Jan Fabre en de campagne #MeToo maken duidelijk dat er nog een hele weg te gaan is op het vlak van seksisme.
Wat wij willen
Een. Maak van zorgtaken een keuze, geen verplichting of noodzaak
- We breiden de publieke kinderopvang uit.
- We zetten in op vakantieopvang en buitenschoolse opvang.
- De stad experimenteert als werkgever met arbeidsduurvermindering.
Meer achtergrondinformatie
Al is de gelijkheid tussen mannen en vrouwen er wettelijk op vooruitgegaan, toch blijft er nog heel veel discriminatie. De combinatie gezin-werk wordt voor veel vrouwen steeds moeilijker. In de meeste gezinnen komt het leeuwendeel van de huishoudelijke taken nog altijd op de schouders van de vrouw terecht. Vrouwen hebben dikwijls nog een hele dagtaak klaarliggen als ze thuiskomen van hun werk. Werk en gezin moeten combineerbaar zijn. Daar schiet Mechelen tekort. Er is te weinig kinderopvang. Het stadsbestuur komt hier zijn eigen beloftes niet na en zet voluit in op de privatisering ervan, onder meer via een crowdfundingplatform. Kinderopvang mag niet afhangen van liefdadigheid en een instabiele private markt. We willen extra opvangplaatsen in de publieke sector voor kinderen, volgens het principe 1 kind = 1 plaats.
Ook in de naschoolse kinderopvang neemt het stadsbestuur zijn verantwoordelijkheid niet op, waardoor de kosten voor de opvang worden doorgerekend aan de ouders. De organisatie en de financiering van naschoolse kinderopvang moet gebeuren door de stad.
Twee. We investeren in preventie van geweld tegen vrouwen
- We willen meer inzetten op seksuele en relationele vorming op school. Preventie van seksisme en van geweld tegen vrouwen begint op jonge leeftijd.
- De stad moet een vrouwvriendelijke cultuur uitdragen. Ze geeft geen steun aan projecten die de integriteit van vrouwen schenden. Ze bant seksistische reclame uit het straatbeeld.
- We verhogen de veiligheid van vrouwen in de publieke ruimte door verlichting van straten en parken. We zorgen bij nieuwe bouwprojecten dat ‘lege zones’ worden weggewerkt.
Meer achtergrondinformatie
Met een brede en doelmatige preventie pakken we het probleem bij de wortel aan. We hebben een mentaliteitswijziging nodig. Omdat het probleem maatschappijbreed is, moeten we het ook maatschappijbreed aanpakken. Preventie begint vanaf de kindertijd, door seksuele en relationele vorming in het onderwijs hoog op de agenda te plaatsen. Deze vorming staat ingeschreven in de vakoverschrijdende eindtermen maar door gebrek aan tijd en aan middelen is het voor scholen soms moeilijk daar echt op in te zetten. De stad moet de scholen daarin ondersteunen. De stad moet zelf ook campagnes opzetten en middenveldorganisaties ondersteunen om mannen aan te spreken op hun verantwoordelijkheden en om geweld tegen vrouwen te bannen.
Preventie, dat is ook: zelf een vrouwvriendelijke cultuur uitdragen. Projecten die de integriteit van vrouwen schenden, kan de stad dan ook niet steunen. Ze zou seksistische reclame uit haar straatbeeld moeten weren. De stad kan zich hiervoor laten bijstaan door de Jury voor Ethische Praktijken inzake reclame, de JEP.
De openbare ruimte is er ook voor vrouwen. Maar om zich veilig te kunnen voelen, is goede verlichting nodig bij bushaltes, ondergrondse garages, parken, enzovoort. Dat is een opdracht voor de stad. Bij het ontwerpen van nieuwe bouwprojecten moet men ‘lege zones’ met weinig sociale controle en waar weinig mensen wonen, wegwerken.
Drie. We investeren in hulpverlening voor vrouwen die het slachtoffer zijn van geweld of seksisme
- We zorgen voor goed opgeleid politie-onthaal voor slachtoffers van geweld en zetten de bestrijding van intrafamiliaal geweld hoog op de agenda.
- We geven meer ondersteuning aan bestaande instanties zoals vrouwenopvang (vluchthuis), het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW), enz.
- We hanteren als stad een gedragscode.
Meer achtergrondinformatie
De meeste vrouwen die slachtoffer zijn van geweld geven dat niet aan bij de politie. Ze aarzelen dikwijls uit vrees dat ze er met hun verhaal niet terechtkunnen. Personeel van slachtofferonthaal moet daarom een specifieke opleiding krijgen. Geweld binnen het gezin blijft problematisch hoog, het moet heel prominent op de agenda van de politie staan. Er is nood aan een laagdrempelig meldpunt (zie ook het hoofdstuk regenboogstad) voor geweld en discriminatie
Een laagdrempelige hulpverlening bij geweld tegen vrouwen is onmisbaar. We willen daarom dat het stadsbestuur meer ondersteuning en versterking geeft aan de bestaande structuren en initiatieven: sociale huizen, vluchthuizen, Centrum voor Algemeen Welzijnswerk, teleonthaaldiensten.
Vrouwen en meisjes at risk (eremoorden, genitale verminking...) moeten meer informatie krijgen, er moet subsidiëring komen voor deskundigheidsbevordering en training voor alle betrokken verenigingen.
Vier. Geen discriminatie ten opzichte van vrouwen
- Het schepencollege bevat ongeveer evenveel vrouwen als mannen.
- We geven financiële ondersteuning aan lokale vzw’s die aan basiswerk doen met vrouwen.
- We betrekken vrouwenorganisaties actief bij het gelijkekansenbeleid.
- We werken aan het doorbreken van stereotypen: in het onderwijs, in de stedelijke communicatie, in de bibliotheek, in het cultuuraanbod, ...
- De stad sensibiliseert de Mechelaars rond internationale vrouwenrechten.
- We voorzien gratis openbare toiletten.
- We voorzien voedings- en verzorgingsruimtes voor baby’s en peuters.
Meer achtergrondinformatie
Een vrouwvriendelijke stad bevordert de gelijkheid en past ze toe in haar eigen werking. Daar hoort de gelijke vertegenwoordiging van vrouwen en mannen in het schepencollege bij.
Lokale vzw’s die werken met vrouwen in de strijd tegen discriminatie, in de preventie van geweld en seksisme, in de opvang van slachtoffers enzovoort, hebben een belangrijke emancipatorische rol. De stad moet zo’n vzw’s de middelen verschaffen die ze nodig hebben om die rol waar te maken.
Wie dringend een plasje moet maken, kan in veel gevallen alleen terecht in horecazaken of winkels. Plassen doe je dan tegen betaling. Er zijn te weinig openbare toiletten, zeker voor vrouwen. Wie met een baby of peuter de stad in trekt, heeft weinig mogelijkheid om het kindje rustig te verschonen of te voeden. Waar warm je een flesje of een papje op? Waar kan je rustig borstvoeding geven? Borstvoeding is een natuurlijk gebeuren dat overal in de openbare ruimte mogelijk moet zijn. Daarnaast kunnen aparte borstvoedingsruimtes in openbare gebouwen en in de publieke ruimte nuttig zijn voor moeders die hun kind in alle rust willen voeden.
Lees rond dit thema ook : Diverse stad - Regenboogstad - Stad voor kinderen - Jongeren aan zet.