Wijkronde bushaltes Kruisbaan en Heisegemstraat

Op maandag 13 september 2021 maakten we een kleine tocht in de buurt van de bushaltes Kruisbaan en Heisegemstraat in Mechelen-Zuid. Dat leverde interessante gesprekken op met gebruikers en buurtbewoners over het belang van openbaar vervoer en het behoud van deze haltes. Een kort verslag met foto's.

De bushaltes Kruisbaan en Heisegemstraat staan samen met vele andere haltes op een 'verdwijnlijst'. Dit is de lijst van bushaltes die volgens de plannen van de vervoersregio moeten verdwijnen. In die vervoersregio heeft het Mechels stadsbestuur een sterke stem. Maar het stadsbestuur blijkt op dezelfde lijn te zitten als de Vlaamse regering: schrappen van haltes en een verdere privatisering van het openbaar vervoer. Zowel bij de Vlaamse regering, het stadsbestuur als De Lijn is er weinig oor voor de bekommernissen van de gebruikers (lees hier meer).

Wij wilden horen wat het schrappen van deze haltes voor de mensen in de buurt zou betekenen. De bushaltes worden goed gebruikt door ouderen, schoolgaande kinderen en mensen met een cognitieve of mobiele beperking. Ook mensen die beschikken over eigen vervoer waren verontwaardigd. Dit is niet de samenleving die men wil. Bijna niemand in deze wijk was op de hoogte van het verdwijnen van de bushaltes. Het was dus wel even schrikken. 

Dit is wat een buurtbewoonster vertelde:

“Ik vind dat die halte moet blijven. Openbaar vervoer is een maatschappelijke dienstverlening waar mensen recht op hebben. Het maakt niet uit of die halte veel of weinig wordt gebruikt. Voor wie hem nodig heeft, moet hij er zijn. Ik zie soms oudere mensen uit de buurt moeizaam naar die halte wandelen. Chauffeurs kennen die mensen en stoppen dan soms al een stukje voor de halte, zodat ze sneller kunnen opstappen. Dat zijn belangrijke dingen. Openbaar vervoer gaat ook over sociale relaties. Helaas worden wijken en buurten veel te veel ingericht vertrekkend vanuit wat ‘efficiëntie’ heet, niet vanuit sociale doeleinden.”

Maar wij gaan door met de strijd. Deze vervoersplannen moeten de schop op en vervangen worden door een ambitieus en sociaal vervoersplan.


Wil je graag een reactie achterlaten of word jij hierdoor getroffen en wil je graag je bezorgdheden of verhaal kwijt, stuur dan een mailtje [email protected] of neem contact op via: 015 43 33 52.

Foto's